Google ændrer annoncelabel i søgeresultaterne igen

Det er ikke længe siden, at Google ændrede den label der følger Google Adwords annoncer på Google til en fyldig grøn knap. Nu har Google skiftet igen, så der ikke er fyld i boksen og teksten er gået fra hvid til grøn i stedet. En ændring der ikke ændrer noget siger Google, men…

Hermed hvordan en søgning på Google så ud i sidste uge:

Her hvordan det ser ud med efter seneste ændring fra Google:

google serp

Hvorfor ændrer Google annoncelabel igen?

Google udtaler om ændringen: “We routinely test potential improvements to the look and feel of our search results page. After experimenting with a new search ad label with a green outline, we’ve decided to roll it out. The new ad label is more legible and continues to make our results page easier to read for our users with clear indication of our ad labeling,“ (udtalt af en Google medarbejder til Search Engine Land).

Google udtaler videre, at disse løbende tests af annoncelabels ikke har nogen indflydelse på, hvorvidt brugerne kan adskille Google Adwords annoncer fra organiske resultater.

 

Forbrugerens perspektiv

I Geniads er vi dog af en lidt anden overbevisning, om ikke andet omkring hvad intentionen med udviklingen er. Vi mener således, at det bliver sværere og sværere for brugerne at skelne mellem annoncer og organiske resultater.

Det er en opfattelse der bakkes op af en undersøgelse fra 2016 blandt 1328 respondenter foretaget af Search Engine Watch der viser, at 50% af brugerne af Google ikke kan gennemskue, hvilke resultater der er betalte annoncer og hvilke der ikke er.

Har Google en interesse i, at folk ikke kan se forskel? Ja det har de bestemt. Googles kerneforretning er klik på annoncer (Google omsatte for ca. 80 milliarder U.S. dollars på annoncer i 2016) og kan folk ikke se forskel klikker de jo ofte bare på de øverste søgeresultater.

Vi hører ofte fra kursister, at de ikke klikker på annoncerne (dem der kender forskellen) og det kan måske være grunden til disse ændringer der gør, at folk slet ikke kommer til at tage stilling til om det er annoncer eller ej.

Man kan argumentere for, at det med de seneste ændringer er blevet et mere strømlinet design når man søger på Google. Det store spørgsmål er om brugerne skal gøres tydeligt opmærksomme på om det er annoncer eller om det er okay, at man ikke kan se forskel.

SEO er jo således også en stor kampplads for mange virksomheder og den virksomhed der ligger nr. 1 organisk på ”Bilforsikring” er der jo ikke bare fordi de har godt indhold – det kræver også hårdt arbejde og investering, så dermed kan man måske argumentere med, at der i salgsøjemed ikke er den store forskel på SEO og Google Adwords.

 

Vores perspektiv

Vi sætter pris på rigtig meget data gennem Google Adwords og arbejder dagligt for at give brugerne af Google relevante resultater gennem annoncerne, så i Geniads ser vi det som kærkomment hvis der kommer mere trafik ved at grænsen mellem SEO og Adwords udviskes, altså set ud fra et fagligt marketing synspunkt.

Det store spørgsmål er imidlertid om annoncerne i Danmark bliver ved med at holde sig inden for den danske markedsføringslov §4 der siger:

En reklame skal fremstå således, at den klart vil blive opfattet som en reklame uanset dens form og uanset, i hvilket medium den bringes.”

Det vil vi ikke gøre os til dommer over, men det kan konstateres, at grænsen mellem annonce og SEO bliver mere og mere udvisket. Herunder har vi en graf over annoncerne udvikling – Hvad tænker du om udviklingen for Googles annoncer?

Kilder:

http://searchengineland.com/search-ad-labeling-history-google-bing-254332