Artikel / 22-03-2017 / Af Christel Goteman

3 konkrete tips til markedsføring i Sverige

Vi har i artikelserien Webshop i Sverige undersøgt, hvordan svenske kunder adskiller sig fra danske kunder, når de handler online. Som en afrunding på serien, gennemgår vi i dette indlæg nogle konkrete tips og tricks til hvordan danske virksomheder kan markedsføre sig effektivt i Sverige.
Forskelle i forbrugsmønstre online
Svenske kunder fortager generelt mere research på nettet inden de beslutter sig. Ifølge Consumer Barometer bruger 43% af svenskerne internettet til at sammenligne priser. Dette gælder også for søgninger på mobiltelefoner, hvor 36% af svenskerne bruger mobiltelefonen til at sammenligne valgmuligheder – sammenlignet med 24% i Danmark.  Derfor kan det være smart at se om ens produkter er på de store svenske sammenligningssider såsom pricerunner.se og prisjakt.nu, og at ens hjemmeside er mobilvenlig. Flere svenskere end danskere søger efter anmeldelser, nærmere bestemt 22% op mod 12%. Derfor spiller positive anmeldelser en endnu vigtigere rolle i Sverige.
Holdninger til shopping i udlandet
Generelt set har svenskerne ikke en mere negativ holdning til at handle i udenlandske webshops end danskerne, men flere svenskere end danskere lader til at være uvant med at handle i udlandet – kun 28% af svenskerne op mod 47% af danskerne ser et attraktivt udbud som en grund til at handle på udenlandske shops. Faktisk udtrykker hele 37% af svenskerne, at de ikke køber fra udlandet, fordi det aldrig har faldet dem ind –tallet er 27% i Danmark.

En faktor der påvirker valget mellem at handle udenlands eller indlands er troværdighed. 25% af svenskerne udtrykker, at de har afholdt sig fra at handle i en udenlandsk webshop, fordi hjemmesiden virkede usikker, mens 17% afbrød købet fordi betalingsmetoden ikke faldt i deres smag.

Vi præsentere derfor nogle tips og tricks, der kan give din virksomhed en tiltag, som er tilpasset til det svenske marked.
1. Vælg den rigtige dag eller weekend til tilbud
I Sverige er lønningsdag den 25. i hver måned, ikke den sidste hverdag som i Danmark. I tilfælde af, at den 25. ikke er en bankdag, så får svenskerne deres løn endnu tidligere, normalt fredagen før den 25. Det er vigtigt at holde øje med lønningsdagen i Sverige, hvis man som virksomhed udsender nyhedsbreve med tilbud. I weekenden lige efter lønningsdag gælder det om at tiltrække så meget opmærksomhed som muligt.
2. Vælg den rigtige tilbudsfarve i Sverige
Hvilke farvekoder gælder i Sverige? I eksempelvis Danmark er tilbudsfarven gul. Men i Sverige er farven rød. For at markere salgstilbud, så anvender de fleste store svenske butikker den røde farve med teksten rea (tilbud eller udsalg på dansk) trykt i hvid. Det betyder ikke, at du skal lave designet for hele din hjemmeside rød for at tiltrække svenske kunder. Men det kan være godt at vide, at hvis man ønsker at markere et tilbud, så kan man lave en rød stjerne med teksten rea i hvidt og tydeliggøre budskabet.
3. Vælg svenskernes foretrukne betalingsmetoder
Vi har tidligere skrevet om, hvordan svenskerne i langt højere grad end danskerne vælger at betale med faktura (24% af svenskerne op mod 2% af danskerne). Især Klarna kan man ikke komme udenom i Sverige. Dertil findes der også forskelle ift. nye betalingsformer. I Danmark er MobilePay den største tjeneste for betaling via mobiltelefon. I Sverige er det Swish, som er den dominerende tjeneste for mobilbetaling. Hvis man vil nå unge svenske forbrugere, som handler meget via mobilen bør du kraftigt overveje Swish som betalingsløsning.
Opsumering:
  1. Planlæg dine tilbud i forhold til svenske lønningsdage.
  2. Vælg rød farve til at signalere tilbud.
  3. Tænk over din målgruppes foretrukne betalingsmetoder.
Kilder
Nordic E-Commerce, DIBS Annual report on E-Commerce, 2016.

Google’s Consumer Barometer

Er du nysgerrig på, hvordan vi kan skabe værdi for din forretning?

Jesper, som er stiftende partner svarer gerne på alle dine spørgsmål helt uforpligtende. Giv ham et kald eller send en mail;